вівторок, 7 квітня 2020 р.

Практична інструкція.Інфографіка.

Практична інструкція


Тема.
Інфографіка
Мета.
Ознайомити з поняттям інфографіки та розкрити основні принципи її створення, донести значення інфографіки у сучасному суспільстві; розвивати логічне мислення, формувати вміння діяти в команді, планувати свою діяльність, аналізувати і робити висновки; виховувати чесність гуртківців, культуру розумової праці, уважність, акуратність, дисциплінованість
Тип заняття.
Засвоєння нових знань, практична інструкція
Обладнання.
Он-лайн ресурси: Infogr.am, Eacel.ly Piktochart, Cacoo, комп’ютерна презентація, роздатковий матеріал
Література.
  1. Інфографіка [Електронний ресурс] : сайт Вікіпедія: Вільна енциклопедія . – Режим доступу: http://bit.ly/1U7bvCu . – Назва з екрану
  2. Януш О. Безкоштовні онлайн-ресурси для створення інфографіки [Електронний ресурс] : сайт STUDWAY . – Режим доступу : http://studway.com.ua/infogr- resursi/ . – Назва з екрану
  3. 16 кращих способів створення інфографіки [Електронний ресурс] : сайт Студія медіадизайну . – Режим доступу : http://smd.univ.kiev.ua/?p=1086 . – Назва з екрану
  4. 14 сервисов для создания инфографики [Електронний ресурс] : сайт Medium . – Режим доступу : http://bit.ly/1Xx887w .

Хід заняття
І. Організаційна частина
  • Привітання.
  • Перевірка готовності гуртківців до заняття.
ІІ. Актуалізація опорних знань
Прийом « Кошик знань»
В Всесвітній мережі Інтернет всі Ви зустрічалися з поняттям «Інфографіка». Вам пропонується  записати ті асоціативні поняття, які у Вас виникають, коли Ви чуєте це слово.

ІІІ. Мотивацій навчальної діяльності
Використання онлайн-ресурсів у бібліотечній роботі сьогодні є необхідністю і дозволяє бібліотекам підтримувати імідж сучасних, активних та інноваційних публічних установ, які йдуть в ногу з тотальною інформатизацією.
Візуалізація даних шляхом створення інфографіки практикується досить давно, а те, наскільки швидко в Інтернеті з’являються безкоштовні інструменти для їх створення, робить будування інфографіки доступним для всіх бажаючих.
IV. Вивчення нового матеріалу
Інформаційна графіка або інфографіка – це графічне візуальне подання інформації, даних або знань, призначених для швидкого та чіткого відображення комплексної інформації. Вона може покращити сприйняття інформації, використовуючи графічні матеріали для того, щоб підвищити можливості зорової системи людини бачити моделі і тенденції.
Використання інфографіки відбувається в періодичних виданнях, на телебаченні, на підприємствах (як інструмент спілкування з клієнтами та залучення потенційних), в інтернет- маркетинговій діяльності, у навчанні та ін.
Інфографіку можна створити вручну маючи маркери та масштабно-координатний папір (міліметрівка) або в електронному вигляді завдяки спеціалізованим ресурсам, які мають велику кількість шаблонів інфографіки на вибір.
Існує велика кількість даних ресурсів, кожен з яких має свій стиль та рівень легкості у користуванні. Для прикладу, пропонуємо наступні перевірені та найменш складні ресурси для створення яскравих інфографік:
  • Infogr.am – безкоштовний ресурс, на якому можна швидко зареєструватись через соціальні мережі;
  • Eacel.ly ресурс, де безкоштовно можна обрати шаблон для створення інфографіки на будь-яку тему;
  • Piktochart – це сайт, який дозволяє користувачам створювати інфографіку, використовуючи заздалегідь визначені теми, які дозволяють деяке підлаштовування;
  • Cacoo – онлайн інструмент для малювання, який робить можливим створення різних видів інфографіки, включаючи карти сайту, мережеві графіки, схеми сторінок і UML (Unified Modeling Language – уніфікована мова моделювання).

Infogr.am

Даний ресурс для створення інформаційної графіки має достатню кількість функцій, які є безкоштовними, але якщо користувач має бажання мати більше можливостей, ніж дає ресурс на безкоштовній основі, можливо замовити платний пакет.
Зареєструватись на Infogr.am можливо звичним способом заповнивши реєстраційну форму або є можливість авторизації через соціальні мережі (facebook, google+, twitter, linkedIn).
Після реєстрації користувач отримаєте власний акаунт де
    запропонується створити нову інфографіку або звіт, діаграму або графіку та карту (в       інфографіку можна також додавати і діаграми і карти).
Якщо Ви оберете почати створювати інфографіку, з’явиться перелік тем для подальшого редагування. Елементи готового шаблону можна редагувати або видаляти, якщо вони не потрібні. Для цього потрібно на даний елемент навести курсор мишки та на панелі
інструментів, який випливе натиснути Delete (видалити) або Edit (редагувати).
По праву сторону від макету є додаткова панель, завдяки якій в інфографіку можна вставити текст (в тому числі і таймер, який рахує відлік часу до події, що анонсується), різні види діаграм, карти, зображення, відео (підвантажується з Youtube, Vimeo, Slideshare, Flickr або вставити URL адресу з будь-якого іншого ресурсу) та додати файли з хмарних сервісів (Google Drive, Dropbox, Onedrive). Всі
зміни автоматично зберігаються.
Після того, як інфографіка готова, її можна поширити через популярні соціальні мережі, або отримати код, щоб вставити на сайт чи блог. Всі створені інфографіки будуть знаходитись у публічному доступі. Зробити інфографіку приватною можливо лише маючи платний пакет.
В будь-який час готову інфографіку можна відредагувати, а вбудований генератор автоматично оновить її, навіть якщо інфографіку попередньо вже публікували у соціальних мережах, сайтах або блогах.

Eacel.ly

Це також безкоштовний ресурс, який на даний час має
60 вільних для використання шаблонів. Шаблони ресурсу редагуються, тому можливо в обрану тему додавати графіки, зображення, стрілки, міняти шрифти і тло шаблону
використовуючи бібліотеку заготовок, завантажувати власні зображення. Міняти тло, додавати графічні об’єкти, текст, діаграми тощо, можливо перетягуванням потрібних об’єктів на обраний шаблон для редагування.


Що відредагувати обраний шаблон варто клікнути на потрібному об’єкті чи то тексті, в результаті чого з’явиться поле для редагування, завдяки якому можна змінити колір об’єкта,
відформатувати текст, вставити гіперпосилання, розташувати текст за фігурою (дану функцію використовують при оформлені ігрових інфографік, щоб приховати правильні відповіді наприклад).
Сервіс є простим та зручним у використанні і має достатньо можливостей, за які не потрібно платити. Проте, як і в попередньому онлайн-ресурсі, Eacel.ly пропонує користувачу при бажанні мати більше можливостей, а це – тисяча шаблонів на різні теми (їх кількість зростає), 50 видів шрифтів (в безкоштовному акаунті користувач отримує лише 10), приватність, тому що в безкоштовному пакеті всі готові інфографіки стають надбанням громадськості, а також може отримати допомогу дизайнера та можливість додавати власні шрифти та графічні об’єкти.
Для реєстрації на сайті ресурсу потрібно ввести лише електронну пошту та пароль, а можна увійти через соціальні мережі Facebook або Google+.
Готову інфографіку обов’язково потрібно зберегти, після чого її можна завантажити, поширити у соціальних мережах або вставити на сайт чи блог.

Piktochart

Даний сайт дозволяє користувачам створювати інфографіку, використовуючи заздалегідь визначені теми, які дозволяють деяке підлашто- вування, тобто принцип такий самий як і в попередніх ресурсах.
Реєстрація відбувається, в тому числі, і через соціальні мережі (Facebook або Google+). Після успішної реєстрації можна обрати готовий безкоштовний шаблон для редагування інфографіки, презентації, плакату або доповіді. В безкоштовному доступі шаблонів інфографіки на даний час є лише 12, але їх кількість поступово зростає. Якщо Ви бажаєте мати у використанні більше шаблонів – доведеться платити.
Ресурс дає можливість завантажувати відео (правда лише з Youtube та Vimeo) та зображення в інфографіку, створювати графіки та карти. Тут теж можна додавати нові елементи, міняти шрифти, колір тексту, змінювати місцями блокиінфографіки, завантажувати зображення тощо.
В безкоштовному доступі є достатня кількість графічних об’єктів (фотографій, іконок, фоторамок, геометричних фігур, ліній).
Piktochart є досить зручним у використанні, всі інструменти для редагування інфографіки розташовані зручно для користувача, є достатня кількість графічних об’єктів (іконки, фотографії та фоторамки, форми і лінії). Після завершення редагування інфографіки потрібно не забути зберегти її. При потребі можна завантажити готову роботу у форматі PNG або JPEG.

Cacoo

Даний онлайн інструмент для малювання, який робить можливим створення різних видів інфографіки, включаючи карти сайту, схеми сторінок, UML (Unified Modeling Language – уніфікована мова моделювання) і мережеві графіки. Сервіс дозволяє здійснювати спільну роботу в реальному часі, а значить кілька користувачів можуть ділитися один з одним і додавати в блог
одну діаграму одночасно. Реєстрація можлива через соціальні мережі Facebook, Google+ та Twitter. Сервіс має великий вибір шаблонів, фігур, різних інструментів. Можна завантажувати зображення, вставляти таблиці, малювати власні візуалізації, «чатитись» з друзями. Готову інфографіку можна зберегти в PNG, PDF, SVG та інших форматах, зробити приватною або ділитись у соціальних мережах, надіслати на електронну пошту.
Для того, щоб розпочати роботу над створенням інформаційної графіки зареєстрованому користувачу потрібно натиснути на хрестик з написом «Створити діаграму».
З’явиться вікно з готовими шаблонами, обравши один з них користувач може розпочати редагування. Щоб вставити потрібну з запропонованих фігур в інфографіку (папки з фігурами розташовані в правій частині екрану та відкриваються подвійним кліком мишки) потрібно натиснути на неї та перетягти на потрібне місце.
    Саме поле для редагування і його набір інструментів схожі на стандартний графічний редактор Microsoft Paint.

V. Засвоєння нових знань, формування вмінь.

VI. Підсумки заняття
Асоціативні поняття до слова Інфографіка

1. Графічний спосіб подачі інформації;
2. Інформаційна архітектура;
3. Електронні графічні матеріали;
4. Наочний спосіб подачі даних.

Немає коментарів:

Дописати коментар